Blogi

Sydänmerkillä sykettä elintarvikkeisiin. Tunnetko sydänmerkin 2020 kriteerit leivälle?

Mika Coles 11.11.2020 8:18:42
Mika Coles
Mika Coles
10/04/2021

Tunnetko sydänmerkin 2020 kriteerit leivälle?

Asiantuntijamme Heidi Poikonen valottaa meille tietoiskun aiheesta.

Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto tuoteryhmässään. Sydänmerkkiä voi hakea sellaisille elintarvikkeille, joissa rasva on hyvälaatuista ja suolan määrää on vähennetty.

Joissakin tuoteryhmissä Sydänmerkin saamiseksi vaaditaan myös enemmän kuitua ja vähemmän sokeria.

Sydänmerkin uudet kriteerit leivälle on päivitetty 2020. Muutos koskee suolan määrää. Suolaa saa olla enintään 0,9 g / 100 g (aiemmin 0,7 g / 100 g). Muut kriteerit koskevat rasvan, sokerin ja kuidun määrää. Katso tästä kattava kriteeristö.

leipurin-11-2020-content-blog

Mitä mahdollisuuksia tämä tuo leipomoille?

Leipurin pyrkii seuraamaan aktiivisesti alan uutisia. Haastattelimme asiantuntijaamme Heidi Poikosta. Heidi työskentelee Leipurin myyntipalvelussa lähellä asiakkaita, ja hän on opiskellut elintarviketieteitä ja ravitsemuksen opintoja. Heidi palasi hiljattain töihin opintovapaalta laillistettuna ravitsemusterapeuttina.

 Poikonen_Heidi

”Terveyttä ja hyvinvointia edistävät tuotteet ovat hyvin ajankohtaisia. Sydänmerkki helpottaa kuluttajan ostopäätöstä, kun tuoteselostetta ei tarvitse lukea, vaan paremman vaihtoehdon tunnistaa helposti yhdellä silmäyksellä.” Heidi toteaa. ”Sydänmerkin uusimmat kriteerit leivälle ovat kiinnostavia. Vähäsuolaisia leipiä on vähän markkinoilla. Tämä avaa leipomoille myös uusia mahdollisuuksia kehittää tuotevaihtoehtoja ja erottautua markkinassa”, Heidi jatkaa.

Miksi vähäsuolaisia leipiä on vähän markkinoilla? Heidin mukaan tähän saattavat vaikuttaa kuluttajien tavat ja makutottumukset ja siten yritysten alhainen aktiivisuus tuottaa vähäsuolaisempia vaihtoehtoja.

Vähemmän suolaa

Vähäsuolaiset elintarvikkeet ovat tervetulleita muun muassa siitä syystä, että Suomessa suolan saantisuositukset (aikuisilla 5 g / vrk) ylittyvät noin 86% naisilla ja 98% miehillä. Lähde: Viimeisin julkaistu Terveys- ja Hyvinvointilaitoksen (THL) laaja FinRavinto 2017 tutkimus. Iso osa suolan saannista tulee ns. piilosuolasta eli elintarvikeissa jo sisältyvästä suolasta. Esimerkiksi makkaroista, leikkeleistä, juustoista, viljatuotteista ja valmisruoista. Suolan vaikutuksesta terveyteen voi lukea lisää http://syohyvaa.fi/sairautta-liiasta-suolasta/.

Leipä terveyden edistäjänä

”Sydänmerkki voi olla mainio tavoite yrityksen tuotevaihtoehdoille, mutta Sydänmerkin kriteerit eivät ole itsetarkoitus”, Heidi mainitsee. Esimerkiksi kuitupitoinen leipä kuuluu jo itsessään monipuoliseen ruokavalioon. Siinä on usein tasapainoisessa suhteessa energiaravintoaineita sekä kuidun lisäksi runsaasti, vitamiineja ja kivennäisaineita. Leipätiedotukselta löytyy lisätietoa aiheesta. Leipä on myös mitä mainiointa kasvisruokaa.

Tahdotko lisätietoja? Vastaamme mielellään, ota yhteyttä heidi.poikonen@leipurin.com

 

 

Mika Coles

Head of marketing and Leipurin Plc