Blogi

Uutiset ja tiedotteet 

Uusilla raaka-aineratkaisuilla on mahdollisuus vähentää suolan määrää mausta tinkimättä

Mika Coles 29.11.2021 14:11:44
Mika Coles
Mika Coles
28/01/2023

Liiallinen suolansaanti suomalaisten ravitsemushaasteena. Elintarvike- ja leipomoteollisuudella on hyvä mahdollisuus olla vaikuttamassa myönteisesti suomalaisten suolansaantiin. Uusien raaka-aineratkaisuiden myötä piilosuolan määrää pystytään vähentämään elintarvikkeissa myös ilman, että se vaikuttaa merkittävästi tuotteen makuun.

FOI Heidi blogi 11.2021

Ruokasuola on natriumkloridia, josta natriumia on 40 %. Natriumilla on ihmisen elimistössä tärkeä tehtävä mm. nestetasapainon säätelyssä. Fysiologinen natriumin tarve on kuitenkin niin vähäinen, että se täyttyy, vaikka ei käyttäisi lainkaan lisättyä suolaa ruokavaliossa. Elintarvikkeet sisältävät jonkin verran natriumia siis myös luontaisesti. Liiallinen natriumin saanti on kuitenkin terveydelle haitallista, ja suolan epäedulliset vaikutukset terveyteen liittyvätkin nimenomaan liialliseen natriumin saantiin. Verenpaineen kohoaminen on varmasti tutuin suolan haitallisista vaikutuksista, mutta liiallinen suolansaanti on haitallista sydän- ja verisuoniterveydelle myös verenpaineesta riippumatta. Runsas suolansaanti voi myös altistaa luuston heikkenemiselle ja mahasyövälle.

Tavallisen ruokasuolan rinnalla nykyään on saatavilla runsaasti erilaisia erikoissuoloja, kuten merisuolaa, ruususuolaa, vuorisuolaa ja kristallisuolaa. Käytännössä nämä kaikki ovat kuitenkin samaa natriumkloridia kuin tavallinen ruokasuolakin. Poikkeuksena tähän ovat erilaiset mineraalisuolat, joissa osa natriumkloridista on korvattu kaliumkloridilla ja/tai magnesiumkloridilla.

Lähes jokainen suomalainen saa ravinnosta liikaa suolaa suosituksiin nähden. FinRavinto 2017 –tutkimuksen mukaan suomalaisten miesten suolansaanti on päivässä lähes 10 grammaa ja naisilla lähes 7 grammaa. Ravitsemussuositusten mukainen suolan saantisuositus on päivässä enintään 5 g, eli korkeintaan noin teelusikan verran.

Suurin osa, jopa 80 % päivittäisestä suolansaannista on peräisin erilaisista piilosuolan lähteistä. Suurimpia suolan lähteitä ruokavaliossa ovat tyypillisesti leivät ja muut viljavalmisteet, lihavalmisteet kuten makkarat ja leikkeleet, juustot, erilaiset mausteseokset ja –kastikkeet sekä suolaiset naposteltavat. Myös monissa valmisruuissa ja kasviproteiinivalmisteissa suolaa saattaa olla reilusti. Jos omaa suolansaantiaan haluaa vähentää, kannattaa valita arkikäyttöön elintarvikkeita, jotka ovat vähäsuolaisia. Esimerkiksi leipä kuuluu monien ruokavalioon hyvin keskeisesti, ja valitsemalla vähäsuolaisen leivän voi suolansaantiaan vähentää merkittävästi.

Leipurin, yhdessä alan johtavien raaka-ainetoimittajakumppanien kanssa, on työstänyt markkinaan uusia ideoita ja ratkaisuja suolan vähentämiseen, esimerkiksi hiivauutteiden avulla. Tuotekehittäjämme, Urho Paakkari, tulee pian esittelemään näitä ajatuksia lisää lyhyiden videotietoiskujen avulla Leipurin sosiaalisen median kanavissa.

Jos haluat kuulla aiheesta heti lisää, ota yhteyttä elintarviketeollisuuden myyntitiimiin, niin keskustelemme mielellään kanssanne!

 

Terveisin,

Heidi Poikonen

Myyntipalvelu, ravitsemusasiantuntija

Leipurin Suomi

heidi.poikonen@leipurin.com

www.leipurin.com/fi-fi/elintarviketeollisuus

 

Heidi Poikonen-jpg

 

Mika Coles

Head of marketing and Leipurin Plc

Tuoreimmat artikkelit

Tilaa uusimmat