Blogi

Kahvilan kannattavuuden parantaminen trendituotteilla

Leipurin 27.10.2016 16:52:34

Kahvilan myyntiluvut voidaan moninkertaistaa, kun tarjotaan juuri niitä tuotteita, joita asiakkaat tällä hetkellä himoitsevat. Siksi trendejä kannattaa pitää silmällä. Viime vuosina ruokatrendeistä pinnalla ovat olleet mm. gluteeniton, laktoositon, maidoton, sokeriton, hiilariton, lisäaineeton, prosessoimaton, raakaruoka, lähiruoka, superfood, vegaaninen ja paleo. Luonnonmukainen ja puhdas ruoka houkutteleekin ihmisiä vuosi vuodelta enemmän ja myös herkkujen halutaan olevan mahdollisimman terveellisiä.

Kahviloiden kannattaa iskeä kiinni tällaisiin trendeihin, mutta erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää kauaskantoisempiin muutoksiin ihmisten kulutustottumuksissa. Esimerkiksi gluteenittomuuteen ei kannata enää suhtautua kuin ohimenevään trendiin. Muun muassa gluteenitonta, laktoositonta ja vähähiilarista ruokavaliota noudattaa yhä useampi ihminen, oli kyse sairaudenhoidosta tai ei. Kahvilalle nämä uudet kulutustottumukset tarjoavat tilaisuuden kasvattaa myyntiä erikoistuotteiden avulla. Esimerkiksi gluteenittomat tuotteet, kuten muutkin erikoisallergeenituotteet, ovat normaalisti kalliimpia kuin tavalliset tuotteet, vaikka niiden valmistus ei olekaan välttämättä kovin paljon kalliimpaa.

Tässä neljä trendikästä kahvilatuotetta, jotka kahvilan on helppo ottaa valikoimaansa.
 1. Erikoiskahvit
  Tuotteista perinteinen kahvi on katteeltaan kahviloiden terävintä kärkeä. Kahvin trendikkyydestä kertoo erilaisten erikoiskahvien ja eri variaatioiden valtaisa suosio kahvilabisneksessä. Reseptejä voidaan kehittää esimerkiksi erilaisilla makusiirapeilla, joilla voidaan tuoda erilaisia makuelämyksiä kahvin ja kaakaon makuun. Erikoiskahvit ovat enemmän herkutteluun sopivia variaatioita tavallisista kahveista. Niiden tehtävä ei ole korvata tavallista kahvia, vaan tarjota vaihtelua. Kahvilalle tavallisesta poikkeavan kahvin tarjoaminen tarkoittaa parhaimmillaan sitä, että erikoiskahvi, jolla on paitsi erinomainen myyntikate, myös suorastaan viedään käsistä.
 1. Gelato
  Suomen jäätelömarkkinat voi karkeasti lajitella teollisesti valmistettuun jäätelöön sekä käsintehtyyn jäätelöön. Teolliselle jäätelölle ominaista on suuret valmistusmäärät sekä lisäaineiden käyttö säilyvyyden parantamiseksi. Käsintehdyn jäätelön valmistus puolestaan painottaa usein laatua sekä luonnollisten ja puhtaiden raaka-aineiden käyttöä. Tämänhetkinen trendi tuntuukin olevan artesaani- eli käsintehty jäätelö ja aidot raaka-aineet, joiden pohjalta esimerkiksi Robert's Coffee Gelato Factory on onnistunut luomaan menestyksekkään konseptin. Eritoten trendikkyydellään voi ylpeillä vähärasvainen italialaisittain valmistettu gelato. Kahvin tavoin gelatolla on erittäin hyvä myyntikate, sillä sen valmistuskulut ovat vain kymmenesosa sen normaalista myyntihinnasta kahviloissa.

  Gelato on tavallista kermajäätelöä vähärasvaisempaa ja se valmistetaan pienemmissä erissä lähes kokonaan ilman lisäaineita. Valmistaja voi itse vaikuttaa käytettäviin raaka-aineisiin – jäätelöstä voi tehdä esimerkiksi täysin laktoositonta tai vegaanista. Valmistuksessa jäätelömassan sekaan ei myöskään vatkata mukaan ilmaa, kuten teollisella puolella. Gelatoissa erilaisten makujen kirjo on laaja ja mauissa voidaan yhdistää perinteisiä suomalaisia makuja myös eksoottisiin makuihin. Myös ruokajäätelöitä on mahdollista valmistaa itse. Kahvila voikin valmistaa esimerkiksi mozarellajäätelöä, joka sopii jäätelöpallona vaikkapa salaatin kylkeen. Vaikka gelato valmistetaan aina itse ja myydään tuoreena, sen valmistus itse kahviloissa on varsin simppeliä ja vaivatonta oikeilla välineillä.
 1. Smoothiet ja tuorepuristetut mehut
  Smoothiet ja tuoremehut ovat tämän hetken kuumin trendituote. Suomessa oikeastaan ainoa valtavaa suosiota niittävä juuri näihin tuotteisiin keskittynyt toimija on Jungle Juice Bar.

  Smoothiet ja fruitiet ovat terveellisiä välipalajuomia, jotka valmistetaan blenderillä eli tehosekoittimella. Smoothie koostuu yleensä jogurtista, marjoista ja sokerista. Fruitie taas on yleensä sokeriton vaihtoehto, joka tehdään soodaan tai tuoremehuun jogurtin sijasta. Makuvaihtoehtoja ja -yhdistelmiä on olemassa käytännössä rajattomasti. Ottamalla smoothiet tai tuorepuristetut mehut valikoimaan, kahvila voi vedota erityisesti terveysintoilijoihin.
 1. Kevyet lounaat
  Kevyillä lounailla voi tuoda trendikkyyttä kahviloiden tarjontaan. Perinteiseksi lounaskahvilaksi ei tarvitse ryhtyä, mutta kahvilan suosiota voi kasvattaa lisäämällä valikoimaan vaikkapa salaatteja, panineja tai toasteja kevyiksi vaihtoehdoiksi. Hinnoiltaan tavallista lounasta edullisemmat kevyet vaihtoehdot puhuttelevat eritoten opiskelijoita. Tuotteet myös valmistuvat nopeasti ja asiakas voi halutessaan ottaa ruoan vaikka mukaan.
Kahvila saa otteen kannattavista trendituotteista seuraamalla kohderyhmäänsä

Lähtökohtaisesti kaikki trendituotteet ovat kahvilalle kannattavia, sillä niiden valmistuskustannukset voi pitää matalina, mutta oikean trendituotteen menekki on huima. Se, mistä trendistä juuri sinun kannattaa ottaa kiinni, riippuu täysin kohderyhmästä ja toimipaikan sijainnista. Onkin hyvä lähteä liikkeelle testaamalla rohkeasti ja tutkimalla oman kohderyhmän reaktioita. Samalla koko kahvila voidaan brändätä uudella tavalla trendikkääksi, esimerkiksi ryhtymällä kaupungin villeimpien makuyhdistelmien smoothie-kahvilaksi tai kulmakunnan parhaimmaksi artesaanijäätelömestariksi.

 

Topics: Kahvila, Trendit

Leipurin

Leipurin serves the baking industry and other food industry by supplying ingredients, machinery and production lines necessary for production, as well as know-how related to baking.